Omdat er geen huizen zijn die er eigenlijk wel zijn

“Omdat er geen huizen zijn, die er eigenlijk wel zijn.”
Sinds 1984 woon ik op Linnaeusstraat. In al die jaren is er veel veranderd. De gezelligheid ebt weg uit de straat, leuke winkeltjes verdwijnen, mensen leven langs elkaar heen en trekken zich terug achter bakstenen muurtjes. De buren boven het Kruidvat moeten binnenkort vertrekken. Maar waarom? Ze zijn juist een aanvulling voor de buurt.

Ik erger me steeds meer aan de hebzucht van huiseigenaren van vandaag. Huizen worden maar qesplitst en er wordt maar raak gespeculeerd. Ondertussen staat alles leeg. Daar kom je niet verder mee. Vroeger was dat anders. Woningen werden gebouwd om in te wonen, niet om mee te speculeren. Het is belangrijk voor het woningbestand dat woningen behouden blijven en onderhouden worden. Maar huiseigenaren gaan daar steeds slordiger mee om. De buitenkant wordt leuk opgeknapt om de prijs op te schroeven, terwijl echt onderhoud niet of nauwelijks gedaan wordt.

Kraakwachten zijn het gevolg van leegstand. De reden waarom mensen kraakwacht worden is uit nood geboren, omdat er geen huizen zijn die er eigenlijk wel zijn. Hiermee schiet je dus niets op, het houdt de woningnood alleen maar in stand. Kraakwachten zijn ook slachtoffer van het systeem.

Waarom worden mensen hierdoor in een rechteloze positie gedwongen? Waarom eindeloos laten leegstaan om het later misschien te verkopen? Waarom wordt dan nlet gewoon verhuurd?

Ik vind het eigenlijk een schande dat mensen die iets positiefs proberen te doen op deze manier tegen worden gewerkt. Waarom krijgen ze een ontruimingsbrief in plaats van een huurcontract? Je helpt de sterken, maar de zwakkeren niet.

Download de poster